cuti hujung mggu lepas ibu perabihkan masa dgn memasak...
awal2 lagi ibu dh prepare bahan2 tuk memulakan agenda ibu itu...
hahhaha... ari jumaat baru bleh ibu dok tempek gambo mkn2 hujung mggu lepas...
apa nok buek...
meh ler kiter melayan aktiviti memasak ibu nie...
kuih nie mudah jer nak buatnyer... x byok karenah...
x perlu bahan2 yang sukar nak dicari...
very simple... anak Ibu pun leh buatkan...
hihihi... ada besau ada kecik...
yang besau tu beseler tahap malas dah datang...
so... meh je ler melayan...
ibu mmg x suker duk wat kuih2 nie...
tapi ibu suker tengok resepi...
so... tahun nie ibu nak hasilkan juga
resepi nie...
kelapa parut..
apa nok buek...
meh ler kiter melayan aktiviti memasak ibu nie...
kuih nie mudah jer nak buatnyer... x byok karenah...
x perlu bahan2 yang sukar nak dicari...
very simple... anak Ibu pun leh buatkan...
hihihi... ada besau ada kecik...
yang besau tu beseler tahap malas dah datang...
so... meh je ler melayan...
ibu mmg x suker duk wat kuih2 nie...
tapi ibu suker tengok resepi...
so... tahun nie ibu nak hasilkan juga
resepi nie...
kelapa parut..
kay... dah hasilnyer...
begini...
nampok cam selekeh jer kan...
beseler baru nak berjinak2 wat kuih nie...
so tanganpun cam keras jer...
kire ok ler...
ada jugak usaha ibu nak memajukan diri...
huhuhuhu...
berusaha nak melakukan...
btoi x!!!!!!!!!!!!!
Meh tengok resepi plak... Ibu copy paste dari blog resepi Citarasawan
bleh ibu CP resepi Buah Melaka ni... Thanks..
ok meh...
Bahan-bahan
bleh ibu CP resepi Buah Melaka ni... Thanks..
ok meh...
Bahan-bahan
250gm tepung pulut
50gm tepung beras
1 ketul gula melaka di potong kiub kecil
5 helai daun pandan di kisar bersama 250ml air**
(di tambah atau di kurang mengikut kesesuaian adunan)
sedikit pewarna hijau
1/2 tsp garam
kelapa parut muda di gaul dengan sedikit garam
Cara-cara
sedikit pewarna hijau
1/2 tsp garam
kelapa parut muda di gaul dengan sedikit garam
Cara-cara
1. Satukan tepung pulut, tepung beras dan garam.
Masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit demi sedikit dan uli
sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
2. Masak air hingga mendidih. Ambil doh sebesar ibu jari, leperkan dan letak potongan gula melaka di tengahnya. Bulatkan kembali dan rebus di dalam air mendidih tadi.
2. Masak air hingga mendidih. Ambil doh sebesar ibu jari, leperkan dan letak potongan gula melaka di tengahnya. Bulatkan kembali dan rebus di dalam air mendidih tadi.
Biarkan adunan timbul di permukaan air,
angkat dengan penapis dan golekkan ke atas parutan kelapa parut.
ok kiter tamat kisah kuih meh kiter layan plak en3 yang akan dtg plak...
2 comments:
kita ambil resepi ni ye kak, kita mmg tgh dok mencari :D
ch@ : amik ler...
Post a Comment