Followers

SToRY BeSt IbU..

Thursday, April 15, 2010

Sudah 6 tahun perkhidmatan ibu disini!!!

Hari nie Ibu nak citer sikit ttg perihal berdiri dikaki sendiri..Diam tak diam dah 6 tahun ibu bertapak di Off nie (IPK Perak).... (13.04.2010 adalah tarikh genap 6 tahun perkhidmatan) tempat ibu mcari rezeki... kawan2 kat sini silih berganti.... tp yg benar2 kekal dan tak berganjak adalah Kak Awie, Kak Rozie, Kak Umie, Kak Siti (tp mereka ni semua tgh menunggu keputusan pertukaran) besela naik pangkat... Kak Joe masih still kat cni lagi..tu benar2 lama dan masa kemasukan ibu ke sini lagi yang bisa memeriahkan.... Tapi....setelah banyak kemasukan baru...dan ramai yang menamatkan perkhidmatan (Persaraan) terlalu banyak perubahan berlaku.... Terlalu banyak... dari segi pendapat...pandangan...terlalu jauh..berbeda...(sambil memandang disegenap off).

pelbagai jenis manusia dah ibu temui... yg baik dan ikhlas berkawan ramai... tapi ader gak yg jenis suka mengambil kesempatan... pelbagai manusia arr... biaqkan arr... coz bergantung pada niat memasing arr...

Ibu tak peduli... yg penting selagi hak ibu tak diganggu dan hidup ibu tak dikaco... biaq kan arr mereka ngan lelabu nya.... coz Allah ader utk membalas segala perbuatan mereka semua...antara cepat dan lambat sahaja...

ader gak yg dah ibu anggap cam keluarga ibu sendiri... cam deqna sekeluarga.. dah ibu anggap cam family ibu sendiri... coz bukan ibu je kenal bahkan family ibu pun kenal dah ngan mereka.... sehingga anak ibu dah melekat dengan panggilan nya "Mama"..Arini "Mama" halfday...bawa anaknyer (si Aqil-dak kecik) pi hospital for next checkup... sabo yer ina... sesungguhnya biler kita lihat kekurangan/kesusahan diri kita hari ini...diluar sana ada yang lebih teruk dari kita...macam2 blog yang mengesahkan ttg kehidupan anak2 mereka kita jelajahi/ ikuti...sayu jer rasa biler baca blog mereka... tapi ketabahan mereka...begitu cekal menghadapinyer redha...sehingga ibu kekadang terfikir...sekiranya ibu ditempat mereka...adakah ibu seperti mereka juga...ohh...x terlangkau dengan minda ibu...

Debaran semakin menyesak diri... takut...sedih...semuanyer menyesak jiwa... angka 6 tahun tu membuatkan ibu semakin gementar sekali...sepertimana yang di risokan ina, teman seperjuangan ibu di musim yang lalu dengan keadaan ini...sekarang ibu juga turut merasa tempiasnyer...mungkin seblum ni, agak kurang menekan... tp sekarang begitu tertekan!!!... Bila keadaan ini, dialami pada diri sendiri baru bahangnya bagai dipiat... sblm nie..boleh dianggap enjoy!!!... btoiler... hihihi... ibu x risokan diri ibu...tp lebih kepada anak2 & kluarga... mereka terlalu bererti dalam hidup ibu....tanpa mereka hidup ibu terasa gelap gelita..tiada cahaya...sesungguhnya pelita mmg ditangan ibu...tp cahayanya milik mereka... sumber kekuatan ibu...bisakah ibu berjauhan dari mereka..andainyer ibu ditakdirkan ditukarkan didaerah yang agak asing bagi ibu...tanpa mereka... ohhh...tidak!!!!...
Abang (Ayah kepada Dina&Haziq) ...Awal lagi sudah berpesan, tidak sesekali mengikuti ibu(tuntutan kejenya)...malahan anak2pn turut tidak dibenarkan menjejaki ibu...Apakah tiada belas ehsan dari "mereka" (Pegawai atasan) meletakkan ibu dikawasan yang sewaktu dengannyer (Kawasan Ipoh jugak!!!)... Entah ler...hanya mereka jer yang bleh beri jawapan yang pasti... manusia yang membuat arahan!!!...Boleh dipinda2.. bukan hukum Tuhan... kita sebagai manusia kepada manusia harus akur pada ketentuan mereka yang berkuasa..

Pada blog nie mengurangkan tension... menulis hanya utk melepaskan rasa... mencari kenkawan yg sesuai... yg leh berkongsi segala pengalaman dan rasa... menasihat... dinasihati dan segalanya....

moga ukhuwah yang terjalin disini kan kekal selagi hayatku dikandung badan....amin..

P/S : entry nie ibu tulis time keje..hihih...ngulat2 sekejap... cuci2 mata...tetiber jer macam nak berceriter jer... ok kiter back to the reality...keje...keje...harus dihabiskan arini...coz esok ibu nak cuti... sajer ibu apply coz..terlalu fed-up dengan tuntutan keje...ibu nak happy2 ngan kluarga ibu...esok kiter sambung nyeh...bye sayang...nah!!!! Flying kiss.....(blurrr....)...

P/S : Untuk Anak ibu.... Sesungguhnyer "Mama" adalah org yang paling tabah dalam menitip kehidupannya...dengan keadaan dirinya yang kekurangan dari segi penyakit tp begitu kuat untuk mempertahankan diri nya demi untuk orang yang tersayang...nyawa sanggup dipertaruhkan demi "mereka".... sayangku deqna...salam sayang dari ibu Dina & Haziq...

2 comments:

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

so touching.. kekuatan ina adalah dr kalian jgk.. ;o) kpd k.yati, jgn duk fenin2 kapala pasal pertukaran.. be cool like me.. ;op

arisyanaziq said...

hahahha...kak yati dah tau dah...mmg xde org len yg akan komen...msti ina jer tu...
entah ler ina...biler tarikh tu semakin hampir...semakin teruk dada nie memainkan peranan..


Free Chip Walking ani MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com
Related Posts with Thumbnails